Cauta:
  Romania  Transporturi  Natura  Arta  Constructii  Conspiratii  Incredibil  Stiati ca  
 
 
 
 

Cea mai ingusta strada: 30~50cm
Complicat giratoriu:
 

Cautari:
Web gazduire pagina .com Web gazduire pagina .com
Inregistrare domenii inregistrari .net Inregistrare domenii inregistrari .net
Web gazduire .org Web gazduire .org
Hosting romania .ro .biz Hosting romania .ro .biz
Web gazduire .info Web gazduire .info

Cum se calculeaza un cutremur si ce trebuie sa stii?

Nu o sa vorbim aici despre microcutremure, care sunt cele din zona 3 Richter, ci despre cutremurele mai mari. Cutremurele sunt calculate logaritmic, in general mereu o sa auziti de cutremure mari calculate doar pe scara Richter. Insa ca sa va faceti o impresie, un cutremur cu magnitudinea de 6 grade are amplitudinea undelor de 10 ori mai mare ca un cutremur de gradul 5, iar un cutremur de gradul 7 de 100 de ori amplitudinea undelor unui cutremur de gradul 5. De aceea, chiar daca pare o diferenta mica intre 6 si 7, efectele sunt mult mai vizibile.

Cel mai mare cutremur pe scara richter a fost in Chile, de 9.5, care a produs pagube de miliarde de dolari. Pagubele mereu se raporteaza la scara Mercali si mereu dureaza pana cand sunt facute anunturi pe scara Mercali.

De asemenea se fac confuzii intre magnitudine si intensitate. Daca una reprezinta energia care se elibereaza la cutremur, intensitatea poate fi diferita si este ceea ce simte omul. Chiar daca un cutremur este de 7 grade, el pana se propaga, in functie de relief, adancime si multe alte lucruri are o intensitate diferita de la oras la oras.

Pentru replici, exista formula lui Omori. Pentru ca sigur nu vreti matematica, teoretic sansele se injumatatesc cu fiecare zi dupa primul cutremur. Astfel ca a doua zi, o sa fie 50% sanse de replica fata de prima zi, a treia zi 1/3 sanse si tot asa. Dar este pur statistic, sansele reale sunt lucruri care depasesc capacitatea de calcul a oamenilor (sau datele nu sunt oferite pentru a nu crea panica). Replicile nu sunt mereu mai mici, pot fi chiar mai mari in magnitudine si atunci ele devin principalul soc, iar primul cutremur predecesorul. Replicile tot statistic sunt de magnitudine mai mica, insa calculand statistic ca poate fi o replica si ca ea poate sa fie defapt principalul soc, denota faptul ca oamenii trebuie sa fie alerti dupa primul cutremur.

Pentru a mari sansele de supravietuire la bloc si sau mai inalte, este in general bine sa va culcati langa pat, daca este un pat rezistent, astfel daca pica un dulap sa nu pice pe dvs ci pe pat. Scarile si balcoanele sunt de evitat, din cauza ca sunt foarte fragile, lifturile sunt foarte periculoase, pentru ca la un cutremur in general se ia si curentul si riscati sa ramaneti blocat intre etaje. Oricum cel mai important este sa va pastrati calmul, pentru a nu panica si restul familiei sau oamenilor si sa calculati la rece alternativele pe care le aveti. Insa ca o regula, evitati sa stati in locuri unde va pot cadea obiecte in cap sau pe dvs.
 

 

 trebuie sa te conectezi mai intai


Articole 'Fresh'

Cele mai ucigatoare animale

Top 10 – Cele mai ucigatoare animale

SIGHT un viitor apropiat


Articole 'populare'

Arta din flori

Sculptura in carte

Sculptura in carte

Dubai luna

Dubai - Luna


Alte articole

Dubai luna

Dubai - Luna

Sculptura in carte

Sculptura in carte

 |Fotograf nunta|Fotograf botez|INTERESANT - 2019 - reportaj.com